En auktion är där fastigheten eller produkt säljs vid en viss tid och plats till högstbjudande. De flesta auktioner kräver en person som domare och där varje budgivare får ett nummer eller annan identifierande post före att bjuda. När ett objekt som man är intresserad av går upp för bud början beloppet lågt och auktionsförrättaren kommer att höja budbeloppet varje gång någon lägger ett bud. När inga fler bud är lagda säljs objektet till den högsta budgivaren.

Det finns många typer av auktioner. Några av de vanligaste är välgörenhet, Likvidation, Sändning, fordon, antikviteter, mynt, lagringsenheter, utmätningar och fastigheter.

Varför ska man välja en auktion över övrig försäljning?

Det finns många anledningar, men om man tittar på många av de höga prissättnings rekord som människor får för egendom sker på auktion. En bra marknadsplan för en auktion för människor som letar efter det objekt som säljs och ju fler människor som kommer på en auktion ju bättre chanser har man att få bra betalt. När du har två eller fler personer konkurrerar om samma objekt priset går oftast upp. Det fungerar precis som en budgivning vid en vanlig fastighetsförsäljning.

Auktioner online

Självklart finns det också auktioner online vilka fungerar på samma vis som en fysisk även om man inte behöver vara närvarande på plats.

Det finns flertalet tjänster online som erhåller auktioner för alla typer av föremål. Mest populärt är Fordon och antikviteter.

Hur lägger jag ett bud på nätet?

  1. Skapa ett konto hos den auktionstjänst du är intresserad av
  2. Bekräfta att dina uppgifter stämmer överens
  3. Lägg bud och bli uppdaterad via email